Bijuterii din platină

Data postare 2015-11-27

Platina este considerat cel mai scump metal prețios din lume, deși în condițiile bursiere actuale, prețul aurului îl depășește pe cel al platinei. Principalele motive pentru care este considerat a fi cel mai scump metal prețios îl reprezintă raritatea și dificulatatea prelucrării acestuia. Platina este de 30 de ori mai rar decât aurul, iar din 10 tone de minereu brut, în urma prelucrării, rezultă 14 grame de platină.

Bijuterii din platină

Platina este cel mai sigur metal atunci când vine vorba de susținerea pietrelor prețioase. Tăria și culoarea sa neutră sporesc strălucirea și profunzimea diamantelor și a pietrelor prețioase, motiv pentru care este folosită deseori pentru a fixa cele mai valoroase pietre și a realiza cele mai rafinate bijuterii.

Aliajele folosite

Bijuteriile de platină conțin în mod frecvent aur, nichel, rodiu, paladium, iridium sau rutenus.

Marcaje

Marcajele folosite pentru platină pe piețele internaționale sunt 900 PT, 950 PLAT, PLAT, PLATINUM, iar în România 950 ‰ ANPC.

Foarte important este faptul că puritatea bijuteriilor din platină nu este dată de marcajul acestora. De exemplu, în S.U.A. pentru a marca o bijuterie ca fiind de platină, aceasta trebuie sa conțină minim 50% platină. De asemenea, bijuteriile din România marcate cu 950 ‰ ANPC pot să aibă puritatea între 800‰ și 950 ‰.