Certificatul unui diamant
Uneori, certificatul unui diamant, este unul dintre cele mai valoroase instrumente atunci când doriți să vindeți un diamant. Acest raport este realizat de către un laborator de Gemologie și reprezintă o evaluare independentă a diamantului pe care doriți să-l vindeți. Astăzi, raportul este de multe ori inclus la achiziționarea unui diamant sau a unei bijuterii cu diamante.
Un raport de clasificare reprezinta o "aprobare" a diamantului dumneavoastră, o descriere detaliată a caracteristicilor acestuia. Acest lucru îl ajută pe cumpărător să facă o ofertă mult mai bună a diamantului, atribuindu-i o valoare corespunzătoare diamantului. Există mai multe laboratoare care pot elibera astfel de rapoarte, însă cel mai renumit este GIA.
Raportul unui diamant trebuie să conțină următoarele elemente:
Nume: Numele Laboratorului de Gemologie care a întocmit raportul. Acesta este, probabil, cel mai important detaliu pe certificat. Laboratorul cu cea mai mare încredere a evaluării calității diamantelor este GIA. Alte laboratoare sunt IGI, AGS, AGSL, EGL și DRU.
Seria: Raportul de clasificare a diamantului trebuie să conțină și numărul diamantelor și seria acestora. Laboratorul pastrează o copie a acestui raport, precum și detaliile diamantului dumneavoastră.
Forma și Stilul de tăiere: Forma se referă la conturul diamantului dumneavoastră atunci când îl vizualizați cu fața în sus. Acestea ar putea fi rotunde, Marquise, inimă sau în altă formă. Stilul de tăiere se referă la fațetele diamantului dumneavoastră și modul în care acestea au fost aranjate. Acestea ar putea fi briliant, prințesă, smarald, sau un alt stil de tăiere.
Măsurătorile: Dacă aveți un diamant rotund, numerele de măsurare vor reflecta: diametru minim - maxim x diametrul adâncimii. Dacă aveți un diamant fantezie măsurare va fi: lungime x lățime x adâncime.
Greutate: Greutatea diamantului este măsurată în carate. Prețul pe care îl veți primi atunci când vindeți un diamant va fi semnificativ mai mare dacă diamantul este de cel puțin 1 carat.
Culoare: Culoarea diamantelor se încadrează pe o scara ce pornește de la D (cel mai bun) până la Z. În afara calificativului Z sunt diamantele fantezie.
Claritate: Claritatea unui diamant este clasificată pe o scară de la F (cel mai bun și extrem de rare) în jos, prin IF, VVS1, VVS2, VS1, VS2, SI1, SI2, I1, I2 și I3. Aveți mai multe șanse de a vinde diamantele la un preț bun dacă este VSI sau mai bine.
Calitatea Tăieturii: Multe laboratoare includ în rapoarte nota "tăietură nouă". Acest lucru se bazează în general pe proporția dintre simetrie și șlefuirea diamantului, care contribuie la strălucirea diamantului.
Fluorescență: Acesta este un efect optic care apare atunci când diamantul este expus la lumina ultravioletă, apărând ușor albastru.
Unicitate: Un diamant este unic. Unicitatea diamantului este prezentată în raportul acestuia.