Culoare Diamant
Un diamant pur chimic este perfect transparent, fără nuanţă sau culoare. Cu toate acestea, în realitate, aproape nici o bijuterie cu diamante de dimensiuni naturale nu este absolut perfectă. Culoarea unui diamant poate fi afectată de impurităţile chimice şi / sau defectele structurale din reţeaua cristalină. În funcţie de nuanţa şi intensitatea coloraţiei unui diamante se poate determina valoarea sa. De exemplu, cele mai multe diamante albe au preţ mai mic atunci când nuanţa galbenă este detectabilă, în timp ce diamante roz sau albastru intens (cum ar fi diamantul Hope) pot fi mult mai valoroase. Din toate diamantele colorate, diamante roşii sunt cele mai rare.
Diamantele apar într-o varietate de culori - gri oţel, alb, albastru, galben, portocaliu, roşu, verde, roz, violet, maro, negru şi, practic, în fiecare culoare a curcubeului. Diamantele colorate conţin impurităţi sau defecte interstiţiale structurale, în timp ce diamantele pure sunt perfect transparente şi incolore. Diamantele sunt clasificate în două tipuri şi mai multe subtipuri, în funcție de natura impurităţilor prezente şi modul în care aceste impurităţi afectează absorbţia a luminii:
Tipul I - diamantele au atomii de azot ca impurităţi principale, de obicei având o concentraţie de 0,1%. În cazul în care atomii de azot sunt în perechi aceştia nu afectează culoarea diamantului; fiind de subtipul IAA. În cazul în care atomii de azot sunt în agregate mari, aceştia le conferă un galben cu tentă de maro (subtip IAB). Aproximativ 98% din diamantele aflate în bijuterii de tip IAA, şi cele mai multe dintre acestea sunt un amestec de IAA si IAB. Aceste diamante vin din Africa de Sud. Diamante sintetice care conţin azot sunt de tip IAB.
Tipul II – diamantele cu particule de azot ce nu pot fi măsurabile. Aceste diamante au, de asemenea diferite caracteristici de fluorescenţă, dar nu sunt perceptibile de ochiul uman. Diamantele de tip II pot fi colorate roz, roşu, maro sau ca urmare a anomaliilor structurale ce rezultă prin deformarea plastică în timpul de creştere al cristalului. Aceste diamante sunt rare (1,8% din diamante), dar constituie un procent mare din producţia australiană.
Majoritatea diamantelor care sunt extrase din mine sunt într-o gamă de culori galben pal sau maro, care se numeşte gama de culori normale. Diamante care au culoarea galben intens sau maro, sau orice altă culoare se numesc diamante fantezie.
Standarde de clasificare a culorii diamantelor au fost instituite de Sindicatul din Londra Diamond şi au ajutat la sortarea şi vânzarea diamantelor brute.
Aceste standarde au fost sintetizate într-o scară de clasificare pentru diamante din gama de culori normale folosite de către laboratoare recunoscute la nivel internaţional (GIA & GII, de exemplu). Aceasta variază de la scara D, care este complet incoloră până la Z, care este de culoare galben pal sau maro. Diamante maro mai închise la culoarea decât litera K, de obicei, au în denumirea acestora şi scara din care face parte, de exemplu M Brown. Diamante cu o profunzime mai mare a culorilor decât scara Z intră în categoria diamantelor fantezie.
Culoarea diamantelor este clasificată prin compararea o piatră eşantion dintr-un set de diamante masterstone. Fiecare diamante masterstone este cunoscut ca fiind cel mai puțin colorat dintre diamante. Un specialist compară un diamant de scară necunoscută cu o serie de diamante masterstones determinând scara acestuia. Acest proces are loc într-o cutie iluminată, dotată cu lămpi ce folosesc filter UV asemănătoare luminei naturale.
Standardele de clasificare precisă a culorilor poate fi efectuată numai cu diamant masterstone. Când acest process se încheie clasificarea de culoarii se exprimă pe scara diamantelor folosind un interval de litere. Scara rezultată este de obicei mai puțin precisă, și din această cauză este exprimat ultimizând un interval de litere. Diamante în gama de culori normale sunt clasificate ultilizând o sigură literă (de exemplu, FG).
Diamante că aflate în extremităţile scării diamantelor sunt diamantele aproape incolore şi cele colorate. Diamantele galbene sau maro având o culoare mai intensă decât scara "Z", precum și diamante de expoziție, altele decât galben sau maro sunt considerate diamante fantezie. Aceste diamante sunt clasificate cu ajutorul unor sisteme separate care indică caracteristicile de culoare, și nu doar prezența acesteia. Aceste sisteme de clasificare de culoare sunt mai similare cu cele utilizate pentru alte pietre preţioase, cum ar fi rubinul, safirul, smaraldul sau diamante albe. Laboratoarele utilizează o listă de 27 nuanțe0 de culori care acoperă întregul spectru de diamante.
Culoare poate fi, de asemenea, determinată cu ajutorul unui dispozitiv numit Colorimetrul Gran, fabricat de Sarin Technologies. Acesta măsoară de la D la Z la diamante fancy cu o precizie de ± ½ de grad de culoare pe pietre de 0.25 - 10 carate (50 la 2.000 mg) sau la fel de mare ca 20 de carate (4 g), cu o precizie redusă. Colorimetru prevede ieșire în scări diverse de clasificare. Precizia gradului de culoare este de ± 1 pentru pietrele montate. Colorimetru Gran a fost dezvoltat pentru prima dată de Paul Gran în 1972 la Gran Computer Industries Ltd.
Diamantele care intră în Institutul Gemological ale Americii scară sunt evaluate în funcție de claritate și culoare folosită de aceştia. De exemplu, un diamant "D" sau "E" este mult mai valoros decât un diamant "R" sau "Y" (galbena sau maro). Acest aspect se datoreză a unor efecte: diamantele colorate sunt mai rare, fiind o cantitate limitatp pe piaţă iar aspectul luminos alb este mult mai dorit de către consumatori. Dacă alte caracteristici ale gemologice sunt bune, un diamant îşi păstrează culoarea şi este mult mai valoros ca un diamant nemontat pe o bijuterie.
Diamantele fancy sunt evaluate folosind criterii diferite decât cele utilizate pentru diamante obişnuite. Atunci când culoarea este rară, mai intens colorate, atunci diamantul este mai valoros.
Diamantele colorate, cum ar fi diamantul Hope profund albastru sunt printre cele mai valoroase diamante și mai căutate din lume. În 2009, un diamante albastru de 7-carate (1,4 g) a fost vândut la cel mai mare preț pe carat plătit vreodată pentru un diamant vândut la licitaţie pentru 10.5 milioane de franci elvețieni (9.5 milioane dolari la acea dată).