Istoria pretului la aur

Data postare 2015-11-27
Categorie articol Aur

Aurul este un metal moale, galben. De ce, totuși, este atât de valoros?

Dincolo de a fi dorit pentru frumusețea sa și utilizarea repetată a acestuia, în istorie aurul a fost folosit pentru a crea monede. În cele din urmă, aurul a fost înlocuit cu bani de hârtie și alte metale - dar acestea au fost inițial folosite ca o chitanță pentru aur. Cu alte cuvinte, banii din portofel reprezintă, de fapt, o anumită cantitate de aur.

Prețul aurului este determinat prin tranzacțiile în aur efectuate pe piețele internaționale.

Valoarea aurului este în prezent de aproximativ 1000 dolari pe uncie, dar a fluctuat foarte mult de-a lungul anilor - în funcție de valoarea investițiilor sale de pe Wall Street. Acest lucru nu a fost întotdeauna așa.

Guvernul american a stabilit prețul aurului, astfel încât, până în 1934 o uncie costa 20.67 dolari. Acest lucru s-a schimbat atunci când dolarul a fost devalorizat ajungându-se la 35 dolari pe uncia de aur.

În cele din urmă, un sistem a fost creat astfel încat valoarea 35 $ pe uncie a fost menținută, dar aurul a fost cumpărat și vândut pe piața privată – permițând schimbarea prețului. În 1975, piața aurului a devenit  piață complet liberă.

Din 1975, prețul aurului a variat de la 200 dolari uncia la mai mult de 1.000 dolari uncia. În timp ce prețul de 850 dolari uncia, la care se ajunsese în 1980 nu mai reprezintă un record. La aproximativ 2.176 dolari uncia estimată la standardele de azi, nu s-a mai ajuns atât de aproape de nivelul prețurilor aurului din 1980.

După atingerea recordului în 1980, prețul aurului, în cea mai mare parte, a rămas între 250 dolari și 500 dolari uncia până în 2006. Din septembrie 2007, prețul la aur nu a scăzut sub 700 dolari uncia sau a crescut peste  $ 1,023.50  uncie, stabilit la 17 martie 2008.

Aurul a trecut bariera de 1.000 dolari uncia pentru o zi la începutul anului 2009 și de atunci a rămas, în mare parte, între prețul de 900 dolari - 950 dolari. Se speculează că prețul aurului va continua să crească în perioadele economice dificile. 

Din punct de vedere istoric, valoarea aurului crește iar valoarea dolarului scade.

Momentul vânzării aurului este foarte important.

Prețul aurului este stabil

Ar trebui să fie înțeles faptul că aurul, spre deosebire de alte investiții, este incredibil de stabil. Prețul aurului s-a menținut între 700 dolari - 1.000 dolari pe uncie începând din septembrie 2007.  O uncie de aur este destul de mult pentru o tranzacție. Fie că vă decideți să vindeți azi, mâine, sau peste o lună, prețul pe care îl veți obține nu va fi diferit.

Prețul aurului crește când scade dolarul

Relația dintre prețul aurului și a dolarului american este o relație inversă, cu alte cuvinte, prețul aurului crește  atunci când valoarea dolarului scade și invers. Excepția a constituit-o începutul anului 2009, dar în general, este adevărat în orice perioadă de timp. Problema o reprezintă prezicerea creșterii sau a scăderii valorii dolarului. Acest lucru este foarte dificil de realizat. Cea mai simplă măsură este în cazul în care Federal Reserve imprimă mai mulți bani, atunci valoarea aurului va crește, deoarece o uncie de aur va echivala cu o sumă mai mare de dolari.

Prețul aurului crește în perioadele de criză economică

Piața de valori a înregistrat o scădere, fiind și motivul pentru care prețul aurului a crescut. Prețul aurului este stabil și văzut ca un "lucru sigur", atunci când piața de valori este constantă. În cazul în care piața de valori este în scădere, investitorii vor cumpăra mai mult aur, deoarece este văzut ca o investiție mai sigură și mai stabilă. Acest lucru, la rândul său, duce la creșterea prețului aurului.

Când trebuie să vindeți aurul?

În principal, cel mai bun timp pentru a vinde aur este atunci când aveți nevoie de bani. După cum s-a menționat, prețul aurului este stabil - deci dacă vindeți acum, peste o lună sau un an, prețul nu va fi așa diferit. Situația stă diferit în cazul unei cantități mai mari de aur. Prezicerea prețului aurului este foarte dificilă, chiar și pentru experți, astfel că nu este bine să așteptați pentru ca prețul aurului să atingă un nou record atunci când aveți nevoie de numerar. Cu toate acestea, se știe că prețul aurului atinge un record urmând apoi să scadă spre prețul de la care a pornit.

Când este cel mai bun moment pentru a vinde aur? Când aveți nevoie de bani!