La ce să fiti atenti

Data postare 2015-11-27

Principalele televiziuni de știri din România au demarat anchete dorind să evidențieze cum casele de amanet își înșeală clienții care intenționează să vândă sau să amaneteze bijuterii din aur. Casele de amanet afișează prețuri foarte mari, în cele mai multe cazuri, prețurile sunt mai mari decat cotațiile bursiere. În realitate, acestea plătesc cu 10-15% mai puțin decât prețurile afișate.

Cele mai folosite metode de înșelare a clienților sunt:

1. Diminuarea greutății bijuteriilor, fie prin ascunderea cântarului de client, fie prin folosirea sintagmelor “greutate brută”- “greutate netă”; “gramaj brut”-“gramaj net”; “aur brut”-“aur net”. În acest fel, bijuteria dumneavoastră va avea două greutăți diferite și veți fi plătit pentru greutatea cea mai mică. 

2. O altă metodă este afișarea unor prețuri mai mari, dar în realitate, aceste prețuri nu vor fi plătite niciodată. Explicația caselor de amanet pentru aceste prețuri fiind că acestea sunt plătite pentru bijuteriile de aur noi. Bineînțeles, prețurile nu vor fi plătite nici dacă bijuteriile dumneavoastră sunt însoțite de etichetă. 

3. Metoda cea mai greu de observat este cea de subevaluare a purității bijuteriilor. Deși bijuteria dumneavoastră este marcată cu simbolul specific purității acesteia, casele de amanet vor spune că estimările lor arată că bijuteria dumneavoastră este de-o puritate mai mică. Nu trebuie să ne credeți pe cuvânt, puteți verifica la orice casă de amanet aceste practici.

 

Ancheta ProTV

Cât de ușor poate să dispară un gram de aur, atunci când mergeți la amanet.

Știm cu toții că trăim vremuri tulburi, însă oricât ați fi de strâmtorați, fiți foarte precauți dacă vreți să amanetați sau să vindeți bijuterii.

Foarte mulți dintre cei care se ocupă cu așa ceva profită de disperarea oamenilor și din start le oferă sume derizorii. Mai grav, folosesc cântare defecte.

Citeste mai departe

 

Ancheta Prima TV

ATENTIE, SE FURA LA CANTAR!

Şi nu la orice cântar ci chiar cel pentru bijuterii. Se întâmplă la unele case de amanet unde preţul se calculează mai degrabă în funcţie de ... înfăţişarea clientului şi mai puţin în funcţie de greutate şi calitatea metalului preţios. Reporterii Prima TV au fost cu un inel din aur la cinci case de amanet. Surpriză!!! Pe cântarele de înaltă precizie, aceeaşi bijuterie a avut cinci greutăţi diferite.