Bijuterii din platina

Platina este considerat cel mai scump metal pretios din lume, desi in conditiile bursiere actuale pretul aurului il depaseste pe cel al platinei. Principalele motive pentru care este considerat a fi cel mai scump metal pretios il reprezinta raritatea si dificulatatea prelucrarii acestuia. Platina este de 30 de ori mai rar decat aurul, iar din 10 tone de minereu brut, in urma prelucrarii, rezulta 14 grame de platina.

Bijuterii din platina

Platina este cel mai sigur metal atunci cand vine vorba de sustinerea pietrelor pretioase. Taria si culoarea sa neutra sporesc stralucirea si profunzimea diamantelor si a pietrelor pretioase, motiv pentru care este folosita deseori pentru a fixa cele mai valoroase pietre si a realiza cele mai rafinate bijuterii.

Aliajele folosite

Bijuteriile de platina contin in mod frecvent  aur, nichel, rodiu, paladium, iridium sau rutenus.

Marcaje

Marcajele folosite pentru platina pe pietele internationale sunt 900  PT, 950 PLAT, PLAT, PLATINUM, iar in Romania 950 ‰ ANPC.

Foarte important este faptul ca puritatea bijuteriilor din platina nu este data de marcajul acestora. De exemplu, in S.U.A. pentru a marca o bijuterie ca fiind de platina, aceasta trebuie sa contina minim 50% platina. De asemenea, bijuteriile din Romania marcate cu 950 ‰ ANPC pot sa aiba puritatea intre 800‰ si 950 ‰.